29 marca 2013

Radosnych Świąt!


Życzę Wam radości, ciepła, 
przyjemnych rodzinnych spotkań przez najbliższe dni. 
Wiosny, pąków na drzewach, kolorowych kwiatów, 
ciepłego powiewu wiatru i pachnącego powietrza.
Wesołych Świąt Wielkanocnych!

28 marca 2013

Wielkanocne inspiracje


Mam wrażenie, że Święta Wielkanocne są traktowane tak trochę po macoszemu. Na Boże Narodzenie wszyscy czekają, sklepy już od końca września przypominają nam o tym, że grudzień już blisko. Jakoś tak wszyscy przeżywają je bardziej. Ale przecież to te wiosenne święta powinny być ważniejsze. Poza tym - wiosna idzie, a z nią kolorowe kwiaty, żółciutkie kurczaki, puchate króliczki i jajka dekorowane na tysiąc sposobów. Nie można się nie uśmiechnąć :)


Z okazji tych nadchodzących świąt stworzyłam dwie kompozycje, aby trochę ożywić dom i sprzeciwić się szarości i zimie za oknem. Są dosyć proste, ale jak dla mnie, żywe kwiaty są same w sobie już tak piękne, że nie potrzebują dodatkowych ozdób.

Pierwszy - koszyczek z ciekawym dodatkiem gałązek leszczyny, w który włożyłam doniczkę z miniaturowymi żonkilami. Zakryłam doniczkę mchem, dodałam kilka gałązek bukszpanu i żółte jajo z kurczakami. Wśród mchu zebranego z ogródka pokazała się nawet stokrotka - ma już nawet pączek i powinna za kilka dni zakwitnąć (na zdjęciach go jeszcze nie ma).








Drugi - dla mamy, z hiacyntem. Kiedy go kupowałam, nie wiedziałam jaki będzie mieć kolor. Potem w ręce mamy wpadło śliczne marmurkowe jajko w kolorze fuksji. Po kilku dniach okazało się, że hiacynt jest różowy, więc idealnie wpasował się kolorystyką do jajka!







Ścięłam też kilka gałązek forsycji, która rośnie w moim ogródku. Na razie nie widać żadnych oznak jej życia (jest jeszcze za zimno), ale na gałązka przyniesionych do domu zaczynają rozwijać się pąki - listki i kwiaty. Do niedzieli będzie jak znalazł.



Oczywiście jeszcze jaja z rzeżuchą - obowiązkowo! Akurat rzeżuchę je się u mnie w domu przez okrągły rok, bo każdy z nas bardzo ją lubi, ale na święta wyrasta w skorupkach jajek :)


23 marca 2013

Męskie żarcie: domowe burgery


Co tu dużo pisać: wołowina + warzywa + ostre sosy + chrupiąca bułka = uśmiech na twarzy każdego mężczyzny :)



W skład moich burgerów wchodziły:
  • kotlet wołowy
  • bułka pełnoziarnista
  • sos czosnkowy
  • sos pomidorowy
  • pomidor
  • coś zielonego - u mnie roszponka
  • smażona w krążkach czerwona cebula
  • ser żółty



Kotlety wołowe (4-5 szt)
  • 500 g wołowiny
  • łyżeczka suszonych pomidorów
  • mała cebula
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta (do panierowania)
Wołowinę zemleć (lub poprosić o jej zmielenie w sklepie). Doprawić solą, pieprzem, dodać suszone pomidory, pokrojoną drobno cebulkę, jajko, wyrobić na gładką masę. Delikatnie opanierować bułką tartą, kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut na każdą stronę.


Szybki sos pomidorowy
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz
  • chilli
  • cebula
  • sok z cytryny
  • cukier
Wszystko ze sobą wymieszać i gotowe :) Nie podaję dokładnych ilości poszczególnych składników, ponieważ jest to zależne tylko od Was - trzeba kosztować i doprawiać, aż uzyska się "ten smak".


Sos czosnkowy
  • jogurt grecki
  • czosnek (sporo! ma być świeży, przeciśnięty przez praskę)
  • sól
  • pieprz
  • zioła (najczęściej dodaję prowansalskich)
Tak jak przy sosie pomidorowym - wymieszać i dosmakować wg własnego uznania.






Mmm, smacznego!


22 marca 2013

Wiosenny deser z owocami i mascarpone



Czekając aż w końcu wiosna zagości u nas na dobre zrobiłam bardzo szybki i bardzo smaczny deser. Owocowy, a więc orzeźwiający, z nutą wanilii. Zapraszam!


Wiosenny deser (4 porcje):
  • ser mascarpone (250 g)
  • biszkopty (po 3-4 sztuki na porcję)
  • dowolne owoce (ja użyłam: pomarańczę, czerwone winogrona i żółtej, słodkiej odmiany kiwi)
  • 1 laska wanilii
  • ekstrakt z wanilii
  • cukier puder

Na dnie naczynia, w którym będziemy podawać deser ułożyć biszkopty. Wymieszać 2 łyżki ekstraktu waniliowego z 4-6 łyżkami wody, skropić mieszaniną biszkopty. 
Mascarpone wymieszać z nasionkami z wanilii i cukrem pudrem (do smaku), a następnie wyłożyć na biszkopty. Na końcu poukładać pokrojone owoce, podawać schłodzone.




Ekstrakt z wanilii

Można kupić gotowy, ale równie łatwo zrobić go samodzielnie w domu. Odkąd go zaczęłam robić zupełnie zrezygnowałam z używania cukru wanilinowego. A jak go zrobić? Potrzebne nam będą:
  • 250 ml wódki
  • 3-4 strąki wanilii
Strąki wanilii naciąć wzdłuż, zalać wódką o ich całkowitego przykrycia (gdy są długie można je przeciąć na pół). Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na ok. 3 miesiące. Co jakiś czas energicznie wstrząsnąć.
Oczywiście mój ekstrakt ma już trochę więcej niż 3 miesiące, ale nie psuje się. W miarę jego zużywania dolewam do niego wódki i wkładam dodatkowe laski wanilii (np. kiedy zużyję nasionka, ale nie potrzebuję samego strąku wanilii, wtedy trafia do buteleczki z ekstraktem).
Zdrowe, domowe i bardzo przydatne :)



7 marca 2013

Zaproszenia na roczek Antosi


"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym
i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie."



Ostatnio miałam przyjemność wykonać 12 quilling'owych zaproszeń na pierwsze urodziny Antosi :)

Zrobienie tych kartek zajęło mi ok. 3 dni - najpierw trzeba było przygotować poszczególne elementy: ponacinać, skleić i skręcić kwiatki, wyciąć podstawę kartki, wykonać serduszka. Następnie wszystko zostało naniesione na kartki, ułożony wzór i po zatwierdzeniu elementy zostały przyklejone. Ostatnim etapem było wklejenie do środka tekstu zaproszenia i gotowe!

A poniżej kilka zdjęć, życzę przyjemnego oglądania.





Serdecznie pozdrawiam!