Dzisiejsza propozycja dedykowana jest osobom, które od czasu do czasu lubią zjeść coś bardzo słodkiego, jak i dla tych, którzy kochają białą czekoladę. Deser dostarcza na prawdę mocno słodkich doznań :)
Pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Mus z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 1 duże jajo
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki kremówki (z lodówki)
- dowolne owoce
- ewentualnie likier kokosowy
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W miseczce ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna. Przestudzoną rozpuszczoną czekoladę wymieszać z 3 łyżkami kremówki, a następnie energicznie połączyć z żółtkiem. Do tak powstałej masy dodawać ubitego białka i ubitą resztę śmietany kremówki, delikatnie mieszając. Przełożyć do naczyń, wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować owocami i polać likierem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz