9 lipca 2014

Tarta ze słodkimi ziemniakami (batatami)


INFORMACJA!
W terminie 1-17 sierpnia 2014 jestem na wyczekiwanych wakacjach  Zamówienia będą przyjmowane do 28.07 (tak, żeby jeszcze
przed 1-wszym Wam je wysłać) oraz od 18.08. Zapraszam!


________________________________________________________________


A teraz przejdźmy już do rzeczy... czyli do tarty ze słodkimi ziemniakami, zwanymi również bataty:

Bataty (źródło: www.winiary.pl)

Jedliście je kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie polecam. Smakują jak ziemniak skrzyżowany z marchewką (przynajmniej jak dla mnie). Świetnie komponują się z wieloma powszechnie używanymi w kuchni produktami. Zachęcam Was do przetestowania poniższego przepisu jak również eksperymentów z batatami.


Tarta ze słodkimi ziemniakami

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ja pomieszałam  niecałą 1 szklankę mąki pszennej zwykłej, 1,5 szklanki mąki pszennej razowej oraz 3 łyżki amarantusa)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 2 bataty
  • 100g sera feta
  • kilka suszonych pomidorów
  • kawałek kiełbasy (ja użyłam chorizo, ale może być również inna lubiana przez Was, albo np. szynka parmeńska czy boczek)
  • trochę sera do posypania na wierzchu (taki, który się dobrze topi)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • rozmaryn (albo tymianek), słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
  • świeży szczypior do posypania



Najpierw zajmijmy się ciastem. Jest to typowe kruche ciasto na spód tarty. Z podanych składników należy zagnieść ciasto - jeśli jest zbyt klejące dodajcie trochę więcej mąki, a jeśli za suche - wody. Uformować z niego kulkę, owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.

Bataty obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i ugotować na średnio-twardo w osolonej wodzie. Następnie odsączyć, wystudzić i pokroić w 1cm plasterki.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (może być również tortownica - ale wtedy nie należy wylepiać aż tak wysoko brzegów). Moja forma ma 30 cm i podana ilość składników jest do jej wymiarów idealna. Ciasto podpiec przez około 15 min w 180^C, aż do zrumienienia.

Na podpieczonym spodzie układamy "na zakładkę" plasterki batatów, pokrojone w paseczki pomidory, pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę i posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.

W osobnym naczyniu mieszamy jajka i śmietanę, doprawiamy przyprawami (proponuję dosyć mocno przyprawić sos). Sosem zalewamy tartę, posypujemy serem i wstawiamy ją do piekarnika na kolejne 30 minut na 180^C na środkowy poziom piekarnika.

Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorem i jemy póki ciepła :)

Jeśli zostaną nam kawałki można spokojnie je zjeść następnego dnia (niekoniecznie trzeba je odgrzewać), można je również zamrozić. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni (ale w granicach rozsądku oczywiście).

Smacznego!

jeszcze przed pieczeniem

Gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz