INFORMACJA!
W terminie 1-17 sierpnia 2014 jestem na wyczekiwanych wakacjach Zamówienia będą przyjmowane do 28.07 (tak, żeby jeszcze
przed 1-wszym Wam je wysłać) oraz od 18.08. Zapraszam!
przed 1-wszym Wam je wysłać) oraz od 18.08. Zapraszam!
________________________________________________________________
A teraz przejdźmy już do rzeczy... czyli do tarty ze słodkimi ziemniakami, zwanymi również bataty:
Bataty (źródło: www.winiary.pl) |
Jedliście je kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie polecam. Smakują jak ziemniak skrzyżowany z marchewką (przynajmniej jak dla mnie). Świetnie komponują się z wieloma powszechnie używanymi w kuchni produktami. Zachęcam Was do przetestowania poniższego przepisu jak również eksperymentów z batatami.
Tarta ze słodkimi ziemniakami
Ciasto:
Nadzienie:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (ja pomieszałam niecałą 1 szklankę mąki pszennej zwykłej, 1,5 szklanki mąki pszennej razowej oraz 3 łyżki amarantusa)
- 1/3 kostki masła
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 bataty
- 100g sera feta
- kilka suszonych pomidorów
- kawałek kiełbasy (ja użyłam chorizo, ale może być również inna lubiana przez Was, albo np. szynka parmeńska czy boczek)
- trochę sera do posypania na wierzchu (taki, który się dobrze topi)
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- rozmaryn (albo tymianek), słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- świeży szczypior do posypania
Najpierw zajmijmy się ciastem. Jest to typowe kruche ciasto na spód tarty. Z podanych składników należy zagnieść ciasto - jeśli jest zbyt klejące dodajcie trochę więcej mąki, a jeśli za suche - wody. Uformować z niego kulkę, owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
Bataty obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i ugotować na średnio-twardo w osolonej wodzie. Następnie odsączyć, wystudzić i pokroić w 1cm plasterki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (może być również tortownica - ale wtedy nie należy wylepiać aż tak wysoko brzegów). Moja forma ma 30 cm i podana ilość składników jest do jej wymiarów idealna. Ciasto podpiec przez około 15 min w 180^C, aż do zrumienienia.
Na podpieczonym spodzie układamy "na zakładkę" plasterki batatów, pokrojone w paseczki pomidory, pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę i posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.
W osobnym naczyniu mieszamy jajka i śmietanę, doprawiamy przyprawami (proponuję dosyć mocno przyprawić sos). Sosem zalewamy tartę, posypujemy serem i wstawiamy ją do piekarnika na kolejne 30 minut na 180^C na środkowy poziom piekarnika.
Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorem i jemy póki ciepła :)
Jeśli zostaną nam kawałki można spokojnie je zjeść następnego dnia (niekoniecznie trzeba je odgrzewać), można je również zamrozić. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni (ale w granicach rozsądku oczywiście).
Smacznego!
jeszcze przed pieczeniem |
Gotowa! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz