Co tu dużo pisać: wołowina + warzywa + ostre sosy + chrupiąca bułka = uśmiech na twarzy każdego mężczyzny :)
W skład moich burgerów wchodziły:
- kotlet wołowy
- bułka pełnoziarnista
- sos czosnkowy
- sos pomidorowy
- pomidor
- coś zielonego - u mnie roszponka
- smażona w krążkach czerwona cebula
- ser żółty
Kotlety wołowe (4-5 szt)
- 500 g wołowiny
- łyżeczka suszonych pomidorów
- mała cebula
- jajko
- sól
- pieprz
- bułka tarta (do panierowania)
Wołowinę zemleć (lub poprosić o jej zmielenie w sklepie). Doprawić solą, pieprzem, dodać suszone pomidory, pokrojoną drobno cebulkę, jajko, wyrobić na gładką masę. Delikatnie opanierować bułką tartą, kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut na każdą stronę.
Szybki sos pomidorowy
- koncentrat pomidorowy
- pieprz
- chilli
- cebula
- sok z cytryny
- cukier
Wszystko ze sobą wymieszać i gotowe :) Nie podaję dokładnych ilości poszczególnych składników, ponieważ jest to zależne tylko od Was - trzeba kosztować i doprawiać, aż uzyska się "ten smak".
Sos czosnkowy
- jogurt grecki
- czosnek (sporo! ma być świeży, przeciśnięty przez praskę)
- sól
- pieprz
- zioła (najczęściej dodaję prowansalskich)
Tak jak przy sosie pomidorowym - wymieszać i dosmakować wg własnego uznania.
Mmm, smacznego!
oj! Jestem drobną kobitką a wciągnęłabym ze trzy takie:D Wygląda pysznie! MNIAM!
OdpowiedzUsuńNie wiem czy dałabyś radę 3 :P Nawet mój narzeczony dał radę tylko 2 i to końcówka drugiego już z lekkim oporem :)
Usuń