Czekając aż w końcu wiosna zagości u nas na dobre zrobiłam bardzo szybki i bardzo smaczny deser. Owocowy, a więc orzeźwiający, z nutą wanilii. Zapraszam!
Wiosenny deser (4 porcje):
- ser mascarpone (250 g)
- biszkopty (po 3-4 sztuki na porcję)
- dowolne owoce (ja użyłam: pomarańczę, czerwone winogrona i żółtej, słodkiej odmiany kiwi)
- 1 laska wanilii
- ekstrakt z wanilii
- cukier puder
Na dnie naczynia, w którym będziemy podawać deser ułożyć biszkopty. Wymieszać 2 łyżki ekstraktu waniliowego z 4-6 łyżkami wody, skropić mieszaniną biszkopty.
Mascarpone wymieszać z nasionkami z wanilii i cukrem pudrem (do smaku), a następnie wyłożyć na biszkopty. Na końcu poukładać pokrojone owoce, podawać schłodzone.
Ekstrakt z wanilii
Można kupić gotowy, ale równie łatwo zrobić go samodzielnie w domu. Odkąd go zaczęłam robić zupełnie zrezygnowałam z używania cukru wanilinowego. A jak go zrobić? Potrzebne nam będą:
- 250 ml wódki
- 3-4 strąki wanilii
Strąki wanilii naciąć wzdłuż, zalać wódką o ich całkowitego przykrycia (gdy są długie można je przeciąć na pół). Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na ok. 3 miesiące. Co jakiś czas energicznie wstrząsnąć.
Oczywiście mój ekstrakt ma już trochę więcej niż 3 miesiące, ale nie psuje się. W miarę jego zużywania dolewam do niego wódki i wkładam dodatkowe laski wanilii (np. kiedy zużyję nasionka, ale nie potrzebuję samego strąku wanilii, wtedy trafia do buteleczki z ekstraktem).
Zdrowe, domowe i bardzo przydatne :)
Świetnie to wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje, a kiwi musiało być już bardzo mięciutkie, ze ma aż tak żółty kolorek :)
OdpowiedzUsuńBo to nie było zwykłe kiwi :) To była jakaś odmiana żółta, słodka, w ogóle nie kwaśna (jak zwykłe kiwi). Tylko nie pamiętam już nazwy tej odmiany, w Lidlu nabyłam :)
UsuńJa też ostatnio często robię deser z mascarpone i wanilią :) moja wersja jest z ananasem smażonym w miodzie :)
OdpowiedzUsuńMniam, to brzmi przepysznie :) Smażysz go na oliwie/maśle?
Usuń