źródło: www.grzybowysklep.pl
Nigdy wcześniej nie jadłam tych grzybów. Kiedy zobaczyłam je w jednym z popularnych sklepów pomyślałam - spróbujemy! Słyszałam już, że są całkiem przyjemne w smaku, ale chciałam sama się o tym przekonać.
Przepis autorstwa Macieja Kuronia.
- 500 g boczniaków
- 500 ml mleka
- 1-2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- pieprz, sól
- tłuszcz do smażenia
Boczniaki kupione w sklepie posiadają nóżki - trzeba je odkroić. Są one pozostawiane, gdyż grzyby dzięki nim dłużej zachowują świeżość, ale są niesmaczne.
Umyte kapelusze grzybów moczymy w mleku przez około 2 godziny (można ten krok pominąć). Następnie odsączamy je, posypujemy pieprzem i solą. Panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż panierka się zarumieni.
Grzyby w środku są mięciutkie, natomiast panierka jest chrupiąca. Tak przyrządzone boczniaki smakują trochę jak smażone pieczarki. Świetnie udają kotlety schabowe - mój brat dał się nabrać i pytał co to za mięso :)
Ja podałam je z mieszanką sałat skropionych sosem vinaigrette. Gdyby pomiąć moczenie w mleku - świetny przepis na szybką obiadokolację po pracowitym dniu! :)
Smacznego!
Wygląda smakowicie, ale nie jem innych grzybów niż pieczarki :)
OdpowiedzUsuńJa do tej pory też nie :) Ale na prawdę są dobre - można je dostać w Biedronce :)
UsuńNie jadłam, ale słyszałam że pyszne:D
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis!
miłego wieczorku
bzi
Tak, są godne uwagi :) Ja również pozdrawiam!
Usuńo kurcze ale pyszności obserwuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń