3 stycznia 2013

Boczniaki (panierowane)

źródło: www.grzybowysklep.pl

Nigdy wcześniej nie jadłam tych grzybów. Kiedy zobaczyłam je w jednym z popularnych sklepów pomyślałam - spróbujemy! Słyszałam już, że są całkiem przyjemne w smaku, ale chciałam sama się o tym przekonać.
Przepis autorstwa Macieja Kuronia


Boczniaki panierowane:
  • 500 g boczniaków
  • 500 ml mleka
  • 1-2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do smażenia

Boczniaki kupione w sklepie posiadają nóżki - trzeba je odkroić. Są one pozostawiane, gdyż grzyby dzięki nim dłużej zachowują świeżość, ale są niesmaczne. 
Umyte kapelusze grzybów moczymy w mleku przez około 2 godziny (można ten krok pominąć). Następnie odsączamy je, posypujemy pieprzem i solą. Panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż panierka się zarumieni.
Grzyby w środku są mięciutkie, natomiast panierka jest chrupiąca. Tak przyrządzone boczniaki smakują trochę jak smażone pieczarki. Świetnie udają kotlety schabowe - mój brat dał się nabrać i pytał co to za mięso :)
Ja podałam je z mieszanką sałat skropionych sosem vinaigrette. Gdyby pomiąć moczenie w mleku - świetny przepis na szybką obiadokolację po pracowitym dniu! :)

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, ale nie jem innych grzybów niż pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory też nie :) Ale na prawdę są dobre - można je dostać w Biedronce :)

      Usuń
  2. Nie jadłam, ale słyszałam że pyszne:D
    Dziękuję za przepis!
    miłego wieczorku
    bzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są godne uwagi :) Ja również pozdrawiam!

      Usuń
  3. o kurcze ale pyszności obserwuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń