Pyszne, mięciutkie w środku, z delikatnie chrupiącą skórką, muffiny. W połączeniu z lekkim i orzeźwiającym lemon curd (po naszemu: kremem cytrynowym) - idealny sposób na pyszną przekąskę do gorrrącej kawy!
Muffiny czekoladowe
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- 1 jajo
Robienie ciasta na muffiny to najprostsza rzecz na świecie. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, do drugiej - mokre. Następnie wlewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia się składników (nie trzeba wyrabiać bardzo długo, ucierać, itp.!). Ciasto gotowe!
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasta do 2/3 wysokości foremki. Piec około 20 minut w 180ºC. Z przepisu wychodzi 12-14 sztuk.
Lemon curd
- sok oraz skórka z 3 cytryn
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oliwy
Sok z cytryn, skórkę, żółtka i jajka, cukier i mąkę umieścić w garnuszku (najlepiej z grubym dnem, aby nasz krem nie przywierał), gotować, mieszając, przez około 2 minuty. Następnie dodać oliwy, wymieszać i pogotować jeszcze 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można trzymać w lodówce przez około tydzień.
Śmietanka (do dekoracji)
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- odrobina rozpuszczonej żelatyny
Ubić śmietanę kremówkę, na końcu dodając cukier oraz tężejącą żelatynę. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego, dekorować wg własnej fantazji.
Smacznego!
* Przepis na muffinki wg Nigelli (odrobinę zmodyfikowany), przepis na lemon curd zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz