6 października 2012

Czekoladowe muffiny z lemon curd



Pyszne, mięciutkie w środku, z delikatnie chrupiącą skórką, muffiny. W połączeniu z lekkim i orzeźwiającym lemon curd (po naszemu: kremem cytrynowym) - idealny sposób na pyszną przekąskę do gorrrącej kawy!



Muffiny czekoladowe
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajo

Robienie ciasta na muffiny to najprostsza rzecz na świecie. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, do drugiej - mokre. Następnie wlewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia się składników (nie trzeba wyrabiać bardzo długo, ucierać, itp.!). Ciasto gotowe!
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasta do 2/3 wysokości foremki. Piec około 20 minut w 180ºC. Z przepisu wychodzi 12-14 sztuk.



Lemon curd
  • sok oraz skórka z 3 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

Sok z cytryn, skórkę, żółtka i jajka, cukier i mąkę umieścić w garnuszku (najlepiej z grubym dnem, aby nasz krem nie przywierał), gotować, mieszając, przez około 2 minuty. Następnie dodać oliwy, wymieszać i pogotować jeszcze 2 minuty. 
Umieścić w słoiczku. Można trzymać w lodówce przez około tydzień.


Śmietanka (do dekoracji)
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina rozpuszczonej żelatyny

Ubić śmietanę kremówkę, na końcu dodając cukier oraz tężejącą żelatynę. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego, dekorować wg własnej fantazji.


Smacznego!







* Przepis na muffinki wg Nigelli (odrobinę zmodyfikowany), przepis na lemon curd zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz