Przychodzą takie dni, kiedy mam ochotę poeksperymentować. Już dłuższy czas przyglądam się poczynaniom kulinarnym dziewczyn z bloga Dietetycznie Siostro! Szczególnie zaciekawiły mnie ich wypieki, których bazą nie jest, jak to tradycyjnie bywa, mąka, tylko... puree z fasoli! Nie mogłam nie spróbować!
Pieczywo bez mąki: muffiny jako śniadaniowe bułeczki
- 200 ml puree z fasoli (użyłam białej fasoli, ale jeśli wolicie czerwoną - użyjcie takiej)
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu
- 6 łyżek płatków owsianych (ja dodałam otręby, ok. 10 łyżek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka koperku (mogą być również inne zioła)
- szczypta soli
Płatki owsiane zalać jogurtem, wymieszać, odstawić na przynajmniej godzinę. Fasolę z puszki odsączyć i zmiksować na gładką masę - użyłam do tego blendera. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, nakładać do foremek. Ciasto będzie dosyć lejące, ale po upieczeniu staje się zwarte i lekko wilgotne. Jeśli jednak ciasto wydaje się wam za rzadkie - dodajcie więcej otrębów lub płatków owsianych (nie trzeba ich już namaczać).
Piec około 30 minut w 180ºC.
Smacznego!
*Przepis pochodzi ze strony Dietetycznych Sióstr
P.S. Poniżej prezentuję kolejne dwa jesienne bukiety, które udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Pierwszy wyszedł dosyć spory - robiony dla koleżanki, która chciała "mieć jesień w swoim pokoju". Drugi malutki, wykonany dla mamy.
Swoje pierwsze spotkanie z różami robionymi z liści opisałam TUTAJ
: )
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs - do wygrania bransoletka Stradivarius (zgłosiło się mało osób, dlatego są bardzo duże szanse na wygraną )