To było pyszne! Znalazłam przepis na stronie magazynu Kuchnia. Lubię zapiekanki, więc pomyślałam, że i tak przypadnie mi do gustu - nie pomyliłam się. Będzie często gościła w mojej kuchni.
Szybko, łatwo i smacznie!
Zapiekanka z porem i ziemniakami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (270 g)
- 300 g kiełbasy krakowskiej (ale świetnie będzie tu pasował też chudy boczek, ja użyłam resztkę wędliny zalegającej w lodówce)
- 4 ziemniaki
- 300 ml śmietany 12%
- 1 por
- 300 g sera żółtego (np. gouda)
- 2 jajka
- sól, pieprz
- tymianek
- gałka muszkatołowa
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącej wody i pozostawiamy na ogniu na około 10 min. Ciasto francuskie przekładamy do formy, w której będziemy piec zapiekankę - wkładamy je do pieca nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy wnętrze zapiekanki. Pora kroimy na cienkie półplasterki, boczek podsmażamy na patelni (jeśli używacie szynki lub kiełbasy - możecie pominąć ten krok), ser ucieramy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz wystarczy jeszcze wrzucić do miski odsączone i przestudzone ziemniaki, szynkę, pora oraz część startego sera i dokładnie wymieszać całość.
Masę wykładamy na podpieczone ciasto francuskie, posypujemy resztą sera. Zapiekamy jeszcze 20 minut.
Można podawać na ciepło i na zimno. Z podanych proporcji wychodzi 4-6 porcji.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz