22 października 2012

Pieczywo bez mąki oraz jesienne bukiety


Przychodzą takie dni, kiedy mam ochotę poeksperymentować. Już dłuższy czas przyglądam się poczynaniom kulinarnym dziewczyn z bloga Dietetycznie Siostro! Szczególnie zaciekawiły mnie ich wypieki, których bazą nie jest, jak to tradycyjnie bywa, mąka, tylko... puree z fasoli! Nie mogłam nie spróbować!


Pieczywo bez mąki: muffiny jako śniadaniowe bułeczki
  • 200 ml puree z fasoli (użyłam białej fasoli, ale jeśli wolicie czerwoną - użyjcie takiej)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu
  • 6 łyżek płatków owsianych (ja dodałam otręby, ok. 10 łyżek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczka koperku (mogą być również inne zioła)
  • szczypta soli

Płatki owsiane zalać jogurtem, wymieszać, odstawić na przynajmniej godzinę. Fasolę z puszki odsączyć i zmiksować na gładką masę - użyłam do tego blendera. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, nakładać do foremek. Ciasto będzie dosyć lejące, ale po upieczeniu staje się zwarte i lekko wilgotne. Jeśli jednak ciasto wydaje się wam za rzadkie - dodajcie więcej otrębów lub płatków owsianych (nie trzeba ich już namaczać). 
Piec około 30 minut w 180ºC. 

Smacznego!

*Przepis pochodzi ze strony Dietetycznych Sióstr 









P.S. Poniżej prezentuję kolejne dwa jesienne bukiety, które udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Pierwszy wyszedł dosyć spory - robiony dla koleżanki, która chciała "mieć jesień w swoim pokoju". Drugi malutki, wykonany dla mamy. 
Swoje pierwsze spotkanie z różami robionymi z liści opisałam TUTAJ 





1 komentarz:

  1. : )

    Zapraszam na konkurs - do wygrania bransoletka Stradivarius (zgłosiło się mało osób, dlatego są bardzo duże szanse na wygraną )

    OdpowiedzUsuń